Otroci se spremenijo, ko čutijo, da so razumljeni in sprejeti

Otroci se spremenijo, ko čutijo, da so razumljeni in sprejeti

Vstop v novo leto nas spominja na to, kako zelo težko se je spremeniti. Tudi naši otroci niso pri tem nobena izjema. Veliko staršev si razbija glavo, kako spremeniti vedenje svojih otrok. Čeprav želijo starši svojim otrokom le dobro in jim pomagati, pogosto ne razumejo, kako proces spremembe deluje pri njih samih. Ne zavedajo se, da otroci še nimajo prave kognitivne in emocionalne kapacitete, da bi znali ceniti pomembnost pozitivnih sprememb v vedenju in zato nimajo niti tiste vrojene motivacije, ki je potrebna za spremembo. Otroci se lahko spreminjajo takrat, kadar z odraslo osebo vzpostavijo res zelo močno vez.

Kako se torej lotiti sprememb pri svojem otroku. Tukaj je nekaj nasvetov psihologinje, dr. Kate Roberts:

 

 1. Bodite prilagodljivi. Otroci se spreminjajo skladno z odgovori na fleksibilnost svojih staršev. Če na primer otrok ne prenese občutka volne na goli koži, morajo biti starši v tem primeru toliko prilagodljivi in sprejeti to dejstvo – četudi so otroku ravnokar kupili drag volnen pulover.

2. Starše lahko problematično vedenje njihovih otrok močno frustrira, vendar morajo kljub temu svojo nejevoljo pustiti ob strani in imeti z otrokom še vedno normalen odnos. Starši, ki so se zavestno odločili, da bodo z otrokom vsak dan preživeli nekaj kakovostnega časa, so opazili, da se je vedenje njihovega otroka zelo izboljšalo. Če se med starši in otrokom vzpostavi močna vez, se to odraža v otrokovi večji samozavesti.

3. Starši morajo znati sprejeti svoje otroke. Če trenutni odnosi med njimi niso najboljši, je treba to sprejeti in od tu začeti delati na izboljšanju odnosa. Treba je izhajati iz trenutnega stanja, graditi zaupanje in tako korak za korakom izboljševati odnos.

4. Starši so lahko sami otrokom za velik zgled. Če starši želijo, da bi bil njihov otrok bolj telesno dejaven, se morajo tudi sami vesti v tej smeri.

5. Starši se lahko spremenijo skupaj z njihovimi otroki. Starši, ki želijo, da bi se njihov otrok prehranjeval bolj zdravo, morajo najprej spremeniti svoje prehranjevalne navade oziroma prehranjevalne navade celotne družine.

6. Ko so starši frustrirani, saj ne morejo spremeniti svojih otrok, se morajo ob tem zavedati, kako težke so spremembe tudi zanje – vedno. Še posebej takrat, ko nimajo dovolj notranje motivacije. Ko obupujejo nad otroki, naj se vprašajo, kako motivirani so sami, ko jih na primer njihov partner/partnerka priganja, naj že kaj naredijo v smeri želene spremembe.

7. Starši bodo najbolj učinkoviti takrat, kadar se bodo rahlo distancirali od situacije, zaupali v proces spremembe in se trudili z otroki vzpostaviti močno vez in jih prenehali ves čas le nadzorovati.

 

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net