Otroci so naši največji učitelji

Otroci so naši največji učitelji

Otroci ne nosijo toliko čustvene prtljage kot odrasli, zato živijo veliko bolj polno in neobremenjeno. Lahko nas veliko naučijo o dojemanju sebe in sveta okoli nas.

Otroci vedno živijo za sedanji trenutek.

Redkokdaj boste srečali 4-letnika, ki bo tuhtal o preteklosti ali pa se obremenjeval s prihodnostjo. Otroci živijo za sedanji trenutek, kar se jasno odraža v tem, koliko pozornosti namenijo svojim trenutnim aktivnostim. Opazujte kdaj otroka pri igri - dobili boste lekcijo, kako živeti zdaj.

Otrokom se zdi gibanje nekaj popolnoma naravnega.

Majhni otroci ne morejo biti prav dolgo pri miru. V sebi čutijo potrebo po gibanju, svojemu telesu nenehno postavljajo različne izzive. Otroke vleče h gibanju in telesni aktivnosti, želijo uporabljati svoje telo in se izražati z njim.

Otroci ne razmišljajo, ali je zdaj pravi čas za igro - igrajo se ves čas.

Otroci se največ naučijo skozi igro. So naravni raziskovalci in zdi se, da imajo svet na dlani. Za igro lahko uporabijo čisto vse - palica ali kamen lahko v hipu postaneta njihovo orodje, s katerim ustvarjajo neverjetne stvari.

Otrokom se zdi pomagati drugemu nekaj najbolj samoumevnega.

Otroci so prijazni. Z razvojem se sicer razvija njihova egocentričnost, vendar v svojem bistvu želijo osrečevati druge. Želijo pripadati in biti sprejeti med vrstniki.

Otroci ves čas iščejo nove izzive.

Pogled otrok na svet je svež in neobremenjen. Zanje je vse novo. Ne obremenjujejo se z nenehnimi pričakovanji.

Otroci kažejo pristno veselje.

Biti med otroci pomeni užiti resnično veselje. Otroci še niso obremenjeni z različnimi družbenimi merili, zato brez zadržkov pokažejo veselje in norčavost.