Posledice medvrstniškega nasilja so lahko trajne

Posledice medvrstniškega nasilja so lahko trajne

Raziskava, objavljena v strokovni publikaciji Pediatrics, je pokazala, kako močne posledice na otroku/mladostniku pusti dolgotrajno ustrahovanje s strani vrstnikov v otroštvu oziroma mladosti.

Kot pojasnjuje dr. Laura Bogart, avtorica raziskave, so v raziskavi prav posebno pozornost namenili posledicam, ki jih na otrokovem zdravju pusti dolgotrajno ustrahovanje s strani vrstnikov.

Strokovnjaki močno poudarjajo, kako zelo pomembno je, da odrasli ob primeru medvrstniškega nasilja čim prej ukrepajo, saj dlje časa, ko traja tovrstno nasilje, hujše posledice pušča na otrokovem oziroma mladostnikovem zdravju.

V raziskavi je sodelovalo 4297 otrok med, starih med 10 in 15 let. Raziskovalci so otroke in mladostnike spraševali glede njihovega telesnega in duševnega zdravja ter glede izkušenj z medvrstniškim nasiljem.

Ugotovili so, da medvrstniško nasilje, ne glede na starost, negativno vpliva na telesno in duševno zdravje otroka ali mladostnika. Medvrstniško nasilje je prav tako povezano s slabšo samopodobo in pogostejšimi simptomi depresije.

Otroci oziroma mladostniki, ki so imeli izkušnjo z medvrstniškim nasiljem, so imeli težave tudi z določenimi telesnimi aktivnostmi, kot so tek, hoja in drugi športi.

Na splošno so bili tisti, ki so doživeli medvrstniško nasilje, slabšega zdravja kot tisti, ki niso imeli take izkušnje.

Glavni namen raziskave je opozoriti, kako pomembno je, da znajo odrasli prepoznati znake medvrstniškega nasilja in čim prej ustrezno ukrepati.

Prav tako se dr. Bogartova zaveda, kako zelo pomembne bodo še nadaljnje raziskave na tem področju, s katerimi bodo strokovnjaki poskušali najti najbolj primerne načine ukrepanja v primeru medvrstniškega nasilja. Strokovnjakinja se zaveda, da ni enega recepta, ki bi ustrezal vsem, vendar je po njenem mnenju izobraževanje pedagoškega osebja, staršev in zdravnikov zelo pomembno. Oni so tisti, ki morajo znati čim bolje in čim hitreje prepoznati znake medvrstniškega nasilja in ustrezno ukrepati.

 

Vir: Psych Central News l Foto:  Freedigitalphotos.net