Povišan krvni tlak pri nosečnici – slabše otrokove miselne sposobnosti

Povišan krvni tlak pri nosečnici – slabše otrokove miselne sposobnosti

 

Visok krvni tlak pri nosečnici lahko pusti trajne posledice na otrokovih miselnih sposobnostih.

Vodja raziskave, dr. Katri Räikönen z Univerze v Helsinkih, pravi, da sta visok krvni tlak v času nosečnosti in s tem povezana preeklamsija v približno 10 odstotkih povzročita zaplete pri razvoju otroka. »Raziskava, ki smo jo opravili, kaže na to, da tudi težave v mišljenju v zrelih letih lahko izvirajo iz časa prenatalnega razvoja, saj se takrat razvije večina možganskih struktur in funkcij,« še dodaja dr. Räikönen.

Strokovnjaki so se raziskave lotili tako, da so proučevali podatke o krvnem tlaku mater pri 398 moških, rojenih med leti 1934 in 1944. Njihove miselne sposobnosti so preverili, ko so ti imeli 20 let, nato pa spet pri 69. letu. Preverjanje je obsegalo jezikovne sposobnosti, matematične naloge ter zmožnost vizualne in prostorske predstave.

Odkrili so, da so moški, katerih matere so imele v času nosečnosti povišan krvni tlak, pri drugem preverjanju v poprečju dosegli 4,36 točk manj kot tisti moški, katerih matere so imele normalno vrednost krvnega tlaka. Ta skupina se je slabše odrezala tudi pri prvem testiranju, torej ko so imeli 20 let. Najbolj očitne razlike so se pokazale pri matematičnih nalogah.

Na normalno vrednost lahko v veliki meri vplivamo tudi sami – zdrav življenjski slog, ki vključuje veliko gibanja, zdravo prehrano in izogibanje dolgotrajnemu stresu, je zagotovo odlična preventiva.

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Perfekcionistke bolj nagnjene k poporodni depresiji

Visok krvni tlak pri nosečnici lahko pusti trajne posledice na otrokovih miselnih sposobnostih.