Prenehajmo vpiti na otroke

Prenehajmo vpiti na otroke

Z vpitjem na svoje otroke, jim pogosto sporočamo, da svojega vedenja nimamo pod nadzorom. Naši otroci se bodo najverjetneje odzvali z vpitjem nazaj ali kakšno drugo obliko negativnega vedenja. Zaradi tega se bomo zapletli v še hujši prepir in posledično ne bomo ničesar rešili. Tako mi kot otrok se bomo zaradi vpitja počutili slabo. Pogosto nas lahko po vpitju mučijo tudi občutki krivde, ker nismo odreagirali drugače. Z vpitjem torej ne dosežemo namena, ki si ga želimo. Poglejmo si načine, kako odreagirati bolj konstruktivno:

 

1. Osredotočimo se na dano situacijo.

Vprašamo se, kaj je pravzaprav tisto, kar nas v tistem trenutku moti. Se otrok neprimerno obnaša? Ni pospravil svojih igrač? Ugotovimo torej, kaj je tisto, kar si želimo spremeniti in kaj lahko naredimo, da nam bo situacija v tistem trenutku manj stresna.

2. Govorimo tišje.

Čeprav to morda ni naš običajen odziv, je koristno svoj glas stišati, ko smo jezni. Ko pričnemo govoriti mirno in tiho, otroci nimajo druge izbire kot prenehati in nam nameniti več pozornosti, da nas lahko slišijo. Tako mi kot otrok ostanemo mirni.

3. Otrokovega vedenja ne vzemimo osebno.

Kadar vpijemo, pogosto pomeni, da otrokovo vedenje jemljemo preveč osebno. Četudi nas otrok morda skuša izzvati, to počne zaradi lastnih notranjih bojev in ne naših.

4. Vzemimo si odmor.

Ko vse ostalo odpove, napeto situacijo prekinimo s kratkim premorom. Pomaga lahko že nekaj globokih vdihov ali izdihov, svež zrak ali zamenjava prostora.

 

Vir: Psychology Today l Foto: Freedigitalphotos.net