Prvi šolski dan naj bo otrokov dan

Prvi šolski dan naj bo otrokov dan

Koliko različnih misli in skrbi roji po glavi staršem, katerih otroci začenjajo novo poglavje v življenju - sedli bodo v šolske klopi. Vse te skrbi se začnejo že kar nekaj tednov pred začetkom novega šolskega leta. Starši lahko potočijo tudi kakšno solzico, strah jih je ločitve od otroka, trga se jim srce, razjeda jih bolečina.

Gre za občutja, ki pa jih morajo starši, če želijo svojim otrokom le najboljše, znati nadzorovati. Pozabiti morajo, da v tej situaciji ne gre zanje, ampak za njihove otroke. Njihovi otroci so tisti, ki imajo pravico, da to svojo prvo izkušnjo doživijo tako, ko želijo.

Torej, drage mame, v teh dneh, pa tudi pozneje, pred otrokom NE razglabljajte o svojih strahovih, NE dramatizirajte oziroma NE preusmerjajte pozornosti nase, otroku NE ustvarjajte nerealnih predstav, ampak mu dajte vedeti, da je šola lepa izkušnja. Poleg tega pa tudi NE vsiljujte otroku svojih čustev.

Da začetek ne bo prehud, lahko upoštevate naslednje nasvete:

- Prvi šolski dnevi naj bodo tako za vas kot za vašega otroka posebna dogodivščina.

- Lastne občutke krivde in skrbi dajte na stran.

- Odhod svojega otroka v šolske klopi  vzemite kot priložnost, da ga začnete gledati v popolnoma novi luči.

- Začetek šolskega leta proslavite - naj bo začetek šole za otroka nekaj lepega.

 

“Skrivnost, kako premagati odcepitev, je v tem, da živimo z ljubeznijo in manj mislimo le nase."

Romano Battaglia, Foglie, 2009

 

 

asist. Monica Bertok, uni. dipl. psih.

Psihološka ordinacija Mokis Lab, v kateri deluje psihologinja Monica Bertok, je zasnovala edinstven psihoterapevtski pristop reševanja težav in motenj na podlagi lastnih izkušenj, lastnega dela, različnih psiholoških teorij ter ga konkretizirala v sedmih psihološko terapevtskih vajah.

Vaje temeljijo na reševanju določenih nalog, razmišljanju, poglobitvi v samega sebe ter predvsem na pogovoru med pacientom in psihologom.

Vaje so primerne za vse vrste težav in motenj, tako za lažje oblike kot za težje oblike bolezni. Vaje so nekakšno psiho-zdravilo. Predstavljajo poglobitev v svoje občutke, čustva, razmišljanja, v svoje notranje vzorce mišljenja in so zato primerne tudi za tiste, ki si želijo bolj poglobljeno spoznanje samega sebe. Z njihovo pomočjo se lahko poglobimo v tisti del nas, ki nam ni vedno dostopen.

Vaje predstavljajo določeno vez, ki povezuje preteklost s sedanjostjo, ter nam tako dopustijo, da se osredotočimo na prihodnost.

Predstavljajo 7 korakov, 7 poti do opolnomočenosti. 7 korakov do spoznanja svoje težave, soočanja s težavo ter 7 korakov do konkretne rešitve.

Več informacij lahko dobite na naslovu www.mokis.si ali gsm: 040 877 955

Avtor članka

Monica Bertok, univ. dipl. psih., edukantka vedenjsko kognitivne terapije
Monica Bertok, univ. dipl. psih., edukantka vedenjsko kognitivne terapije
Psihologija, Psihoterapija

Ustanova: Psihološka ordinacija Mokis Lab

Monica Bertok
Monica Bertok

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kognitivno-vedenjska terapija lahko pomaga pri izboljšanju številnih simptomov, za katere vaš zdravnik ne najde vzroka

Koliko različnih misli in skrbi roji po glavi staršem, katerih otroci začenjajo novo poglavje v življenju - sedli bodo v šolske klopi. Vse...

Šola brez čustev?

Koliko različnih misli in skrbi roji po glavi staršem, katerih otroci začenjajo novo poglavje v življenju - sedli bodo v šolske klopi. Vse...