Moj otrok gre v šolo (1. del)

Moj otrok gre v šolo (1. del)

Prvi šolski dan se nezadržno bliža. Mnogi otroci se vstopa v šolo veselijo in ga komaj čakajo, nekatere pa ta korak navdaja s strahom in skrbmi. Kako lahko starši otroku olajšajo vstop v šolo in kako ga nanj lahko ustrezno pripravijo?

Kljub temu da so zahteve učiteljev in šole do otroka sprva nekoliko nižje, je prestop iz vrtca v šolo za otroka velika sprememba, ki od njega zahteva precejšno mero prilagajanja. Vstop v šolo zanj pomeni novo in neznano okolje, drugačen način dela, večja pričakovanja učiteljev in novi sošolci. Vstop otroka v šolo pogosto vpliva tudi na starše, saj jih lahko skrbi, kako se bo njihov otrok znašel v šoli, obenem pa se vedno bolj zavedajo, da njihov otrok odrašča.

Kako lahko otroka vnaprej pripravljamo na prvi dan šole?

Iz praktičnega vidika starši otroka pripravljajo na šolo že z nakupom ustreznih šolskih potrebščin. Pri tem je dobro, da je otrok prisoten pri nakupu in tudi sam sodeluje pri izbiri zvezkov, saj ga lahko to dodatno motivira. Že danes lahko otroka začnemo privajati na zgodnejše spanje in jutranje vstajanje, s čimer otroka navajamo na novo rutino. Pogosto je dobro iti skupaj z otrokom na sprehod do šole, kjer si lahko ogleda, kam bo septembra začel hoditi. Poleg praktičnega vidika pa je pomembna tudi psihična priprava otroka na šolo, kar najlažje dosežemo preko pogovora z otrokom o šoli.

Kako otroku predstavimo šolo?

Otrok ima najverjetneje že vrsto različnih predstav o šoli - nekatere je dobil od staršev, nekatere od vrstnikov, starejših bratov, sester, bratrancev, televizije ali drugje. Otroka je dobro povprašati o teh predstavah in poizvedeti, kakšna misli, da bo šola. Se je veseli? Je ponosen, da je že tako velik, da gre v šolo? Ga je česa morda strah? Pomembno je, da starši otrokove skrbi in strahove poslušajo in se o njih pogovarjajo. Starši lahko skupaj z otrokom obujajo spomine na svoje lastne šolske dni. Otroku lahko povejo, kakšen je bil njihov prvi šolski dan in kakšne občutke so takrat imeli. Otroku lahko pripovedujejo o svojih prijateljih iz šolskih klopi, kaj so se najraje igrali na dvorišču, kateri predmeti so jih najbolj zanimali, katera je bila njihova najljubša učiteljica in podobno. S tem lahko otroka pomirijo in ga hkrati tudi motivirajo glede šole.

Naslednjič si bomo pogledali, kako otroku naredimo prvi dan šole čim prijetnejši, kako opazimo otrokovo stisko in kaj storiti, če otrok po prvem šolskem dnevu noče več iti v šolo.

 

Katja Z. Istenič, uni. dipl. psih., Hočem več