Redna miselna aktivnost lahko prepreči upad kognitivnih sposobnosti v zrelih letih

Redna miselna aktivnost lahko prepreči upad kognitivnih sposobnosti v zrelih letih

Branje, pisanje oziroma katerakoli druga miselna aktivnost naj pripomogla k ohranjanju spomina tudi v zrelih letih. Dr. Robert S. Wilson pravi, da je miselna aktivnost skozi celo življenjsko obdobje zelo pomembna za zdravje možganov v starosti.

Raziskovalci so v raziskavo vključili 294 ljudi. Približno šest let pred njihovo smrtjo so začeli s pomočjo posebnih testov vsako leto meriti njihove sposobnosti pomnjenja in mišljenja. Testiranci so prav tako izpolnili vprašalnik o tem, ali so v otroštvu, mladostništvu, srednjih letih brali, pisali oziroma se ukvarjali s katero drugo miselno aktivnostjo in ali se s čim od naštetega ukvarjajo tudi zdaj. Udeleženci so v poprečju dočakali 89 let starosti.   

Po njihovi smrti so raziskovalci naredili avtopsijo njihovih možganov in ugotavljali znake demence, kot so lezije, plaki in vozliči. Raziskovalci so pri ljudeh, ki so se vse svoje življenje ukvarjali z različnimi miselnimi aktivnostmi, ugotovili počasnejši upad sposobnosti pomnjenja, kot pa pri tistih, ki tekom življenja miselnim aktivnostim niso posvečali veliko časa.

Dr. Wilson pravi, da ne smemo podcenjevati pomena miselnih aktivnosti, kot sta na primer branje in pisanje. Z njimi moramo začeti že v najbolj rosnih letih in nadaljevati vse življenje.

Raziskovalci so ugotovili, da je bil upad sposobnosti pomnjenja pri tistih ljudeh, ki so redno skrbeli za svojo miselno aktivnost, za kar tretjino manjši kot pri ljudeh z neko poprečno stopnjo miselne aktivnosti. Pri njih je bil upad miselnih in spominskih funkcij kar za 48 % hitrejši kot pri ljudeh, ki so redno »urili« svoje možgane.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Upočasnite izgubo spomina

Branje, pisanje oziroma katerakoli druga miselna aktivnost naj pripomogla k ohranjanju spomina tudi v zrelih letih.

Nad demenco s treningom za moč

Branje, pisanje oziroma katerakoli druga miselna aktivnost naj pripomogla k ohranjanju spomina tudi v zrelih letih.