Sanje nam pomagajo odkrivati, kdo smo

Sanje nam pomagajo odkrivati, kdo smo

Zakaj sploh sanjamo?

Kot pravi čikaški psihoterapevt Jeffrey Sumber, je največji mit o sanjah to, da so sanje nepomembni odsevi stvari, ki so se nam zgodile čez dan. V resnici so sanje zelo pomemben del našega samoodkrivanja. Veliko ljudi sanje dojema kot nepomembne ali pa, če so strašljive, jih želi čim prej pozabiti. Po mnenju Jeffreyja Sumberja, ki je med drugim študiral mitologijo sanj na Harvardu in jungovsko interpretacijo na Jungovem inštitutu v Zürichu, se ti ljudje izogibajo čustvom, s katerimi jih želi soočiti njihova podzavest.

Sanje nas lahko v resnici vodijo do globljega razumevanja nas samih. »Sanje so priložnost, da se več naučimo o nas samih in o naši življenjski poti. Sanje so navadno nezavedno, ki se želi povezati z zavestnim umom. Sanje ustvarjajo nekakšen most, po katerem lahko hodimo naprej in nazaj ter raziskujemo, kaj mislimo, da vemo in kaj v resnici vemo,« še razlaga Sumber.

Sanje nam omogočajo, da si boleča ali nerazložljiva čustva »zavrtimo« nekje na varnem. V sanjam prav tako obdelujemo informacije ali dogodke, ki so morda boleči ali nas begajo. Jeffrey Sumber pojasnjuje, da je analiza sanj ključni element v procesu odkrivanja sebe. Sanje odkrivajo naše najgloblje želje in rane. Analiza sanj nam tako lahko pomaga do boljšega in globljega razumevanja samih sebe.

 

Kako si razložiti sanje?     

Ko ljudje razmišljajo o analizi sanj, si navadno predstavljajo vedeževalca z veliko kristalno kroglo, sanjskimi knjigami ali pa si predstavljajo sebe, kako ležijo na kavču, psihoanalitik pa jim na dolgo in široko razlaga pomen njihovih sanj. A analiza sanja ni ne eno, ne drugo. V resnici gre za zelo dragocen način, kako bolje razmeti sebe.

Eden od največjih mitov, povezanih z analizo sanj, je, da obstajajo neka jasno določena pravila, ki jih morajo ljudje pri analizi svojih sanj upoštevati. A vsak človek je edinstven, zato tudi pri analizi sanj ni nobenih pravil ali magičnih formul. Kljub temu pa obstaja nekaj smernic, ki vam bodo morda v pomoč, da boste o svojih sanjah začeli resneje razmišljati in jih proučevati.

 

a)      Zapisujte si svoje sanje.

To je prvi in hkrati najpomembnejši korak pri analizi vaših sanj. Če si zapišemo, kaj smo sanjali, pa naj bo to le nekaj povedi, lahko vsebino svoje podzavesti konkretiziramo.

Ste tudi vi med tistimi, ki mislijo, da ne sanjajo ali da si ne morejo zapomniti sanj? Sumber predlaga, da imate ob svoji postelji vedno zvezek in pisalo. Vsako jutro naj bo zvezek prva stvar, ki jo vzamete v roke. Morda na začetku ne boste uspešni in sanj ne boste mogli priklicati, a zelo kmalu se boste spomnili svojih sanj. Verjetno bo začelo kar vreti iz vas.

 

b)     Kako se počutite v sanjah?

Zastavite si naslednja vprašanja: »Sem se v sanjah počutil prestrašenega, jeznega? Sem občutil obžalovanje? Ali ta čustva občutim tudi zjutraj? Kako se počutim ob teh čustvih?«

Kot pravi Sumber nas naša podzavest vedno pokliče, da občutimo svoje ideje, misli in dejanja in tako dobimo nek globlji občutek o tem, kdo smo in kakšna je naša življenjska pot.

 

c)      Se vam določene misli iz sanj pojavljajo tudi čez dan?

Ali ste tudi vi že doživeli, da so se vam določene misli iz sanj tako močno vtisnile, da so vam po glavi hodile še ves dan, vi pa jih nikakor niste mogli razvozlati in pojasniti. Ali pa ste sanjali nekaj, česar nikakor niste želeli narediti, je pa poziv k temu dejanju na vas pustil močan pečat. Vprašajte se, v katerih situacijah ste razmišljali o teh mislih iz sanj.

 

d)     Upoštevajte vse elemente svojih sanj.

V sanjah lahko nastopate na različne načine. Pogosto lahko najdemo sebe, svojo osebnost v več elementih sanj, tudi če v sanjah vidimo jasno razliko med sabo in nekim drugim likom.

Lahko se vprašate (če ste seveda imeli takšne sanje): »Kako je v sanjah igrati vlogo pokvarjenca? Kako je biti napadalec in kako je biti pasiven?«

 

e)      Odložite vse sanjske knjige.

Verjetno je tudi vam že v roke prišla kakšna sanjska knjiga, v kateri so bili razloženi pomeni določenih predmetov ali dogodkov. Sumber se sicer strinja, da obstaja nekaj univerzalnih pomenov za določene simbole, a ključ je v tem, kaj sanje pomenijo vam.

Čeprav torej obstaja nekaj univerzalnih elementov, stvari za vsakega posameznika simbolizirajo nekaj drugega. Ljudje smo edinstveni in vsak od nas s sabo nosi drugačno prtljago. Naša zgodovina torej vpliva na simbole, predmete, okuse in vonje, ki jih povezujemo z določenimi sanjami ali dogodkom.

 

f)       Vi ste strokovnjak.

Ko gre za vašo duševnost, ni večjega strokovnjaka od vas, zato le zaupajte svojemu notranjemu vodniku. Terapevti morajo dati na stran vse svoje informacije, pripomočke ali razlage simbolov ali sanj ter vsakega klienta obravnavati kot edinstven in še neraziskan svet.

 

g)      Že iz najbolj običajnih sanj se lahko veliko naučite.

Lahko mislite, da vaše sanje niso vznemirljive, privlačne ali dovolj globoke, da bi jih bilo vredno raziskovati. A Sumber verjame, da lahko celo iz sanj, v katerih smo si za zajtrk privoščili ovsene kosmiče, nekaj potegnemo.

Predlaga, da se vprašate naslednje (v tem konkretnem primeru):

»Sem sam/-a z ovsenimi kosmiči? Kje sem – sem na terasi, kjer nežno pihlja veter? So ovseni kosmiči organske pridelave? So preveč kuhani? Je blizu terase konj? Kakšen odnos imam do ovsenih kosmičev – so mi všeč? Kaj zame predstavljajo ovseni kosmiči? Kdaj sem prvič jedel/-a ovsene kosmiče za zajtrk? Kako je ovsene kosmiče pripravljala moja mama in kako jih pripravljam jaz?«

 

Kot še zaključuje Jeffrey Sumber, naj ljudje uživajo v raziskovanju svojih sanj. Sanjsko življenje naj postane zanimivo. Iz svojih sanj se lahko vedno kaj novega naučimo o sebi.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Pridružil se nam je nov ponudnik – Monica Bertok, univ. dipl. psih., edukantka vedenjsko kognitivne terapije

Sanje so zelo pomemben del našega samoodkrivanja. Lahko nas vodijo do globljega razumevanja nas samih. Naj vas ne bo strah raziskovati svoje sanje -...