Se dobro počutite v svoji koži?

Se dobro počutite v svoji koži?

Ideal popolne podobe veliko ljudem narekuje, kakšen odnos naj imajo do svojega telesa, Ne da bi se tega sploh zavedali, se kar naenkrat spremeni vaš odnos do telesa, ideja o doseganju postavljenega ideala pa postane vaša življenjska prioriteta. Čeprav se veliko ljudi v svojem telesu dobro počuti in ga popolnoma sprejema ter se ga ne sramuje, pa je žal tako, da velika večina s svojo podobo v ogledalu ni niti malo zadovoljna. Kar 29 % ameriških študentov je preobremenjenih s svojim videzom, 14 % pa jih že ustreza kriterijem za dismorfno telesno motnjo.

Ljudje svojo notranjo tesnobo, povezano z zunanjo podobo, izražajo na različne načine. Nekateri se lotevajo kombinacije izčrpavajoče vadbe in stroge diete. Drugi obupajo nad tem, da bi lahko kadarkoli kakorkoli spremenili svoje telo in zato razvijejo vzorce motenega prehranjevanja. Nezadovoljstvo s telesno podobo lahko pusti številne negativne posledice na posameznikovem duševnem in telesnem zdravju. Podatki, ki sicer veljajo za Združene države Amerike, na primer kažejo, da naj bi tisti, ki trpijo dismorfno telesno motnjo, pogosteje storili samomor.

Telesna samopodoba pri moških in ženskah je vpliv različnih virov, največji vpliv nanjo pa imajo zagotovo kulturne norme, ki definirajo moško in žensko obliko lepote. Skozi zgodovino in družbene spremembe je ideal telesne lepote doživel številne spremembe. Za trenutne standarde v številnih kulturah se zdi, da želijo ustrezati kalupu popolne oblike. Če se samo sprehodimo mimo kioska s časopisi in revijami, lahko vidimo jasne smernice za ideal moškega in ženskega telesa. Moško telo je mišičasto in atletsko grajeno, ideal ženskega telesa pa poosebljajo suhljate manekenke v kopalkah. Vsako leto potekajo tudi tekmovanja, kjer tiste, ki ustrezajo idealu popolnega telesa, tudi nagradijo. Tako dobimo vse misice in mistre tega sveta.

S telesno samopodobo naj bi bile pogosteje obremenjene ženske. Pa vendar ima tudi vse več moških težave s sprejemanjem podobe v ogledalu. Ženske navadno mislijo, da so predebele, da imajo preširoke boke in stegna. Za moške pa je ravno nasprotno, saj pogosto mislijo, da so preveč suhljati in premalo možati. Raziskave kažejo, da sta oba spola čedalje bolj dovzetna za telesne ideale, ki jih postavlja družba.

Ne glede na spol je pomembno, da vsak posameznik sprejme svoje telo, ne glede na njegovo obliko, velikost ali moč, in se ne vdaja več idealom, ki jih narekuje družba. Ko boste naslednjič stali pred ogledalom in kritično opazovali svoje telo, se vprašajte, ali vaše nezadovoljstvo prihaja iz vas ali pa želite ustrezati merilom, ki vam jih postavlja družba. Dokler jeste zdravo in se redno gibate, je pomembno le to, kako zdravo je vaše telo in kako se počuti, ne pa, kako je videti.

Foto: Freedigitalphoto.net