Se soočate z nenehno izčrpanostjo?

Se soočate z nenehno izčrpanostjo?

Ste tudi vi ves čas izčrpani in brez energije? Zbrali smo nekaj razlogov za nenehno izčrpanost. Morda se boste našli v katerem od njih.

Vaši odnosi niso to, kar bi si vi želeli.

To ne pomeni, da morate na vrat na nos vse odnose v svojem življenju pustiti za sabo in začeti znova. Nikakor.

Vsekakor pa velja razmisliti, s kom preživljate veliko svojega časa. So to ljudje, ki vas polnijo s pozitivno energijo in v družbi katerih se res dobro počutite ali pa so to ljudje, ki iz vas le črpajo energijo in vas vsakič puščajo popolnoma izžete? Če imate okrog sebe negativne ljudi, potem je morda čas, da bolj jasno postavite meje in prevzamete odgovornost za svoje dobro počutje.

Ne čutite se izpolnjeni.

Vsi potrebujemo nek smisel, pa naj gre za delo, medosebne odnose ali prosti čas. Kadar aktivno ustvarjamo svoje življenje in si postavljamo nove in nove izzive, se posledično počutimo izpolnjeni. Za to, da bi se počutili dobro, vam ni treba rešiti sveta. Pa vendar pomislite, kaj je tisto, kar bi vam danes lahko prineslo zadovoljstvo: Lahko pomagate popolnemu tujcu, darujete v dobrodelne namene ali pa kar tako pokličete svoje starše in se jim zahvalite za vse, kar so storili za vas.

Ne vzamete si časa za lepe stvari.

V življenju morata biti čas za delo in čas zase v ravnovesju. Če si ne znamo vzeti časa za stvari, ki nas osrečujejo, to pogosto vodi v obžalovanje. Zakaj bi vedno razmišljali le o tem, kaj moramo storiti na druge, ob tem pa pozabili, kaj želimo narediti zase in za lastno srečo?

Delate trdo, a ne pametno.

Se je tudi vam že kdaj zgodilo, da ste ves dan "delali", a na koncu dneva niste imeli kaj prida pokazati? Biti resnično produktiven pomeni, da si znamo postaviti prioritete.

Imejte jasno postavljene cilje in sledite opravilom, za katera veste, da vas bodo pripeljala bližje končni postaji.

Nimate jasno postavljenih ciljev.

Ljudje, ki točno vedo, kam želijo in kaj hočejo od življenja, so navadno polni pozitivne življenjske energije. Če se vam ne zdi, da imate jasno začrtano življenjsko pot, potem so vzroki lahko sledeči:

- Vedno se držite v ozadju in le izvršujete naloge, ki vam jih naložijo drugi;

- Morda mislite, da niste vredni velikih stvari ali pa se bojite, da bi ob morebitnem neuspehu razočarali sebe in druge;

- Niste pripravljeni, da bi popolnoma prevzeli odgovornost za svoje življenje;

Svetujemo vam, da se vprašate naslednja vprašanja:

"Kaj je tisto, kar me v življenju najbolj osrečuje?"

"Zaradi katerih stvari dobim metuljčke v trebuhu?"

"Kaj želim podariti svetu?"

 

Namesto motivacije vas žene moč volje.

Poglejte si naslednjo enačbo: Cilji - Motivacija = Izčrpanost

Če povemo z drugimi besedami: Nihče ne želi delati za cilj, glede katerega ne čuti niti najmanjšega navdušenja. Dejstvo je, da z veliko volje lahko dosežemo praktično katerikoli cilj, vendar pa bomo, če si nečesa ne bomo srčno želeli, na koncu poti le izčrpani in brez kakršnegakoli občutka izpolnjenosti.

Ne skrbite zase.

Zelo lahko je na prvo mesto postavljati delo, otroke ali najljubšo televizijsko serijo. Pravi izziv pa je znati poskrbeti za dovolj kakovostnega spanca in na splošno postaviti skrb zase na prvo mesto. Čisto nič ni narobe s tem, če smo od časa do časa malo sebični.

 

Zavedajte se, da je vaša energija vaša odgovornost. Si želite, da bi vaše življenje zacvetelo, ali boste še naprej le životarili skozi vsak dan? Izbira je vaša.