Septembra bodo potekale akcije osveščanja o demenci

Septembra bodo potekale akcije osveščanja o demenci

Na svetu danes živi že več kot 44 milijonov ljudi, obolelih za demenco, pri nas pa se s to boleznijo, ki prizadene viške možganske funkcije, bojuje več kot 32000 bolnikov in njihovih bližnjih.

Sicer je demenca kronična napredujoča možganska bolezen, ki prizadene višje možganske funkcije, kot so spomin, mišljenje, orientacija, razumevanje, računske in učne sposobnosti ter sposobnosti govornega izražanja in presoje. Kot navajajo Svetovna zdravstvena organizacija, se na svetu vsake štiri sekunde pojavi nov bolnik s tem obolenjem.

Najpogostejša oblika demence je sicer Alzheimerjeva bolezen, saj predstavlja več kot 65 odstotkov vseh oblik demence. Za zdaj vzrok tega obolenja še ni znan.

Demenca sicer prizadene možgansko tkivo, ki začne propadati. Na Stari celini je obolelih za demenco skoraj pet milijonov, do leta 2030 pa naj bi ta številka zrasla na  osem milijonov, do leta 2050 pa na 12 milijonov. Do tega leta naj bi bilo na svetu okrog 115 milijonov bolnikov z demenco.

Z raziskovanjem demence se ukvarjajo številni strokovnjaki, vendar jim zdravila za to obolenje še ni uspelo odkriti. Po nekaterih odkritjih naj bi na razvoj demence v veliki meri vplival tudi stres. Zelo pomembno je, da se zavedamo, kateri so dejavniki povečujejo tveganje za razvoj tega obolenja - to naj bi bil naš življenjski slog na splošno, najnevarnejši dejavnik za razvoj demece pa je pomanjkanje gibanja. Glavni dejavnik sicer še vedno ostaja starost, poleg nje pa velja izpostaviti še čezmerno telesno maso, depresijo, kajenje, diabetes, povišan krvni tlak in nizka izobrazba.

 

Vir: APA l Foto: sxc.hu