Skupni družinski obroki so pomembni

Skupni družinski obroki so pomembni

V današnjem času si le še malo družin vsak dan vzame čas za skupni obed. Saj ni nič čudnega, ko pa smo vsi preobremenjeni s številnimi obveznostmi. A družinske večerje so več kot le skupni obrok. Rezultati nove raziskave namreč kažejo na to, da čas, ki ga družina skupaj preživi za mizo, pozitivno vpliva na duševno zdravje mladostnikov.

Dr. Frank Elgar, profesor na Univerzi McGill v kanadskem Montrealu, je odkril, da so skupni družinski obroki popolnoma merljiv kazalec socialnih interakcij znotraj doma, ki pozitivno vplivajo na mladostnikovo dobro počutje.

 »Pogostejši skupni obroki so povezani z manjšimi čustvenimi in vedenjskimi težavami, večjo čustveno stabilnostjo, večjim zaupanjem, bolj zdravimi vedenjskimi vzorci in večjim zadovoljstvom v življenju,« pravi dr. Elgar.

Raziskovalci so preverjali povezavo med pogostostjo skupnih obrokov ter pozitivnim oziroma negativnim učinkom, ki ga ti prinašajo za duševno zdravje. Kot vzorec so uporabili 26.069 mladostnikov med 11. in 15. letom, ki so leta 2010 sodelovali v vsekanadski raziskavi o zdravju pri šoloobveznih otrocih.  

Odkrili so, da skupni družinski obroki pozitivno vplivajo na duševno zdravje mladostnikov, ne glede na spol, starost ali družinski socialni status. Dr. Elgar je presenečen, kako so se vplivi med seboj povezovali: »Od nič skupnih obrokov do sedmih skupnih obrokov na teden – čisto vsak dodatni skupni obrok je zelo prispeval k boljšemu duševnemu zdravju.«

Med raziskavo so mladostniki vsak teden oddali podatke o številu skupnih družinskih obrokov, o kakovosti njihove komunikacije s starši ter podatke o petih dimenzijah duševnega zdravja – šlo je za način izražanja čustev (ali jih izrazijo navzven ali zadržijo zase), dobro počutje, zdrave vedenjske vzorce in zadovoljstvo z življenjem.

Avtorji raziskave menijo, da so skupni družinski obedi možnost za odprte družinske interakcije. Skupni čas za mizo je za starše lahko zelo dobra priložnost, da svoje otroke naučijo različne življenjske veščine, kot so na primer osebnostne čvrstosti, soočanja s stresom, odnosa do zdravja in zdrave prehranske navade. Čas, ki ga družina preživi skupaj, mladostniku predstavlja tudi možnost, da izrazi svoje skrbi in pri tem občuti, da je bil slišan in upoštevan, kar vodi do dobrega duševnega zdravja.

Vir: Psych Central l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Kako prehranjevalne navade staršev vplivajo na razvoj debelosti pri otrocih

V današnjem času si le še malo družin vsak dan vzame čas za skupni obed. Saj ni nič čudnega, ko pa smo vsi preobremenjeni s...

Čas je za nesebičnost .... Ker preprosto verjamemo!

V današnjem času si le še malo družin vsak dan vzame čas za skupni obed. Saj ni nič čudnega, ko pa smo vsi preobremenjeni s...