Sporočila o sreči, ki bi jim morali odrasli dati dekletom in mladim ženskam

Sporočila o sreči, ki bi jim morali odrasli dati dekletom in mladim ženskam

Po navedbah raziskave iz leta 2009 z naslovom Paradoks upada sreče pri ženskah naj bi bile ženske iz leta v leto manj srečne. Če gre res za to težavo, kakšna sporočila o sreči in o tem, kako biti srečni bi torej morali dajati dekletom in mladim ženskam. Po kom se lahko zgledujejo? Če bi jim lahko dali nasvet o sreči, kaj bi jim svetovali? Po mnenju terapevtke Paule Davis-Laackso nasveti naslednji:

 

Pretiravanje ni zdravo. Veliko mladih žensk si želi na najboljšo fakulteto, najboljšo službo, odličen parterski odnos, poleg tega pa želijo biti še najboljše mame. S takim načinom se lahko hitro zgodi, da ženska izgori, čigar posledica pa so resne zdravstvene in čustvene težave, ki jih ni tako lahko odpraviti. Ni treba, da ženske živijo po načelu »vse ali nič« - pomagati jim moramo, da bodo znale definirati srečo, ki bo res ustrezala prav njim.

 

Izkušnje niso naprodaj. Zagotovo ga ni dekleta, ki si v času mladostništva ne želi več čudovitih oblek, ki jih nosijo njihove vrstnice. Vse jim pomenijo priznane blagovne znamke in zadnji modni trendi. S tem, da si kdaj kaj privoščimo, seveda ni čisto nič narobe, z materializmom pa je. Z materialnimi stvarmi si ne moremo kupiti sreče. Izkušnje in doživetja so tista, ki resnično spremenijo naše življenje, ne pa nova torbica ali par čevljev po zadnji modi.

Brez zapletanja v samoobtožujoče misli. Z različnimi samoobtožujočimi mislimi si sami ustvarjamo veliko stresa. Če se zalotite, da se vam po glavi motajo take in podobne misli, razmislite o tem, kaj poganja vaš sistem misli:

»Kaj si bodo ljudje mislili o meni?«

»Biti moram popolna.«

»Doseči moram še več.«

»Vsemu sem lahko kos sama.«

 

Popolnost ne obstaja. Paula Davis-Laack pravi, da je trajalo kar nekaj časa, preden je spoznala, kako uničujoče je pravzaprav stremljenje k popolnosti. Če mislite, da morate vse narediti popolno, si na svoja ramena že na začetku naložite ogromno breme, s katerim uničite vso svojo ustvarjalnost. Tudi dr. Dr. Brene Brown, ki se že vrsto let ukvarja z raziskovalnim delom na tem področju, pravi, da je perfekcionizem povezan z depresijo, anksioznostjo, odvisnostjo ter spregledanimi priložnostmi. Strah pred neuspehom, napakami, željo ustreči pričakovanjem drugih ljudi in kritikami nas lahko popolnoma oddalji od resničnih želja in prizadevanj.

 

Ranljivost je v redu. Manj ko se osredotočate na popolnost in bolj na svojo ranljivost, več priložnosti boste imele. Ko sprejmemo svojo ranljivost, lahko resnično uresničimo vse najbolj nore in skrite želje. Ni preprosto, saj se večini zdi ranljivost nekaj slabega, vendar pa je prav ona tista, ki nam odpira vrata priložnosti.

 

Izogibajte se pastem sreče. Številne ženske se ujamejo v past – govorijo si: »Srečna bom, ko …«

»Srečna bom, ko se bom poročila.«

»Srečna bom, ko bom imela dovolj denarja.«

»Srečna bom, ko bom imela otroke.«

»Srečna bom, ko bom shujšala.«

»Srečna bom, ko bom imela sanjsko službo.«

 

Naša kultura lahko mladim ženskam hitro vzbudi občutke, da niso vredne sreče ali da ne morejo biti srečne, razen če seveda ne dosežejo določenih meril.

 

Vir: Psychology Today l Foto: sxc.hu