Srečnejši ljudje imajo manj možnosti za to, da zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi

Srečnejši ljudje imajo manj možnosti za to, da zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi

To, da smo srečni, ne vpliva le na naše duševno zdravje, ampak s pozitivnim odnosom do življenja poskrbimo tudi za zdravje svojega srca in ožilja.

Strokovnjaki iz bolnišnice Johns Hopkins verjamejo, da ljudje z vedrim temperamentom redkeje zbolijo za srčno-žilnimi boleznimi. Depresivni in anksiozni ljudje naj bi pogosteje doživeli srčni napad kot ljudje, ki življenje vidijo v svetlejših in bolj pozitivnih odtenkih.

Splošno dobro počutje in zadovoljstvo z življenjem dejansko zmanjšujeta možnost za pojav infarkta. Dr. Lisa R. Yanek pravi, da so ljudje, ki so po naravi bolj vedri in pozitivni, že zaradi tega do določene mere zaščiteni pred različnimi oblikami srčno-žilnih obolenj. Vedrejši temperament prav tako pozitivno vpliva na splošno telesno in duševno zdravje posameznika.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov obstaja možnost, da ljudje, ki so že po naravi bolj veseli, tudi sicer bolje skrbijo za svoje zdravje. Dr. Yanek poudarja, da seveda tudi pri ljudeh vedrejšega značaja obstaja možnost za pojav srčno-žilnih bolezni, so pa možnosti za hujše zaplete precej manjše.

Strokovnjakinja pravi, da varovalni mehanizmi, povezani z naravo človeka, še niso pojasnjeni, opaža pa zelo zanimivo povezavo med duhom in telesom, na podlagi katere bi lahko v prihodnje dobili odgovor na to vprašanje.

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Depresivne ženske podvržene dvakrat večjemu tveganju za srčni infarkt

To, da smo srečni, ne vpliva le na naše duševno zdravje, ampak s pozitivnim odnosom do življenja poskrbimo tudi za zdravje svojega srca in...