Stres in prebava

Stres in prebava

Stres lahko na telo deluje na zelo veliko načinov. Če ga je preveč, deluje na telo negativno. Ena od oblik negativnega delovanja se kaže tudi v moteni prebavi.


Ne glede na to, če se trudimo jesti primerno, se gibamo in ohranjamo visoko raven telesne energije in dobro počutje, pa vse le ne deluje tako, kot bi si sicer želeli.

Stres, s katerim se telo ne more spopadati učinkovito oz. je tega preveč, deluje na prebavo tako, da prekine aktivacijo simpatičnega živca. Naloga tega živca je, da pripravi telo na beg ali boj. Takrat osrednji živčni sistem prekine dotok krvi in  onemogoči krčenje mišic prebavnega trakta. Posledica tega je, da se prebava ustavi.

Vsi smo kdaj v situaciji, ko se nam nabere prevelika količina stresa. Nič hudega, če je to bolj izjema oz. se zgodi občasno, saj bo telo že znalo poskrbeti in se s tem soočiti tako, da ne bo negativno vplivalo na naše zdravje. Če pa se to dogaja prepogosto in v večjih količinah, pa pride do nastanka raznih vnetij gastrointestinalnega trakta in s tem povečane možnosti nastanka različnih okužb ter z njimi povezanih drugih zdravstvenih nevšečnosti.


NAMIG


Čas za obed je pomemben, zato vam svetujem, da si vedno vzemite dovolj časa in obrok pojeste v miru ter v njem tudi uživate. Ne jejte v naglici, stoje, med aktivnostjo. V življenju najdite stvari/hobije, ki vas veselijo, vas napolnijo z energijo in vas sproščajo. Zato nikoli ne oklevajte s tem, kar radi počnete oz. bi radi počeli, privoščite si sprostitev telesa na masaži, se družite z ljudmi, ki vam dajejo energijo, berite knjige in bodite to, kar ste. Stresa bo tako v vsakdanjem življenju zagotovo manj.

 

Avtor: Boštjan Šifrer, certificirani osebni trener fitnesa in strokovnjak za izgubo telesne teže in zdrav način življenja.

www.vitalno-telo.com