Stres, ki ga doživljajo starši, povezan s čezmerno telesno maso njihovih otrok

Stres, ki ga doživljajo starši, povezan s čezmerno telesno maso njihovih otrok

Nova raziskava kaže povezavo med stresom, ki ga doživljajo starši, in naraščanjem telesne mase pri otrocih.

Kanadski raziskovalci so ugotovili, da imajo otroci, katerih starši doživljajo veliko stresa, indeks telesne mase za približno 2 % višji od otrok, katerih starši niso pod stresom.

Otroci staršev, ki so močno pod stresom, tudi za 7 % hitreje pridobivajo na telesni masi kot drugi otroci.

Čeprav se številke ne zdijo visoke, pa jih ne smemo jemati kar tako zlahka, saj govorimo o otrocih, katerih telesa se še razvijajo skupaj z njihovimi prehranskimi in gibalnimi navadami.

Če se pridobivanje telesne mase še kar nadaljuje, lahko v končni fazi privede tudi do resne oblike debelosti in drugih zdravstvenih težav. Otroštvo je prav tako čas, ko se naučimo odzivati in soočati s stresom. To je lahko čas, ko se otroku naredi škoda, ki jo je pozneje zelo težko popraviti.

V tem primeru gre za eno večjih epidemioloških raziskav. Raziskovalci so otrokom vsako leto izmerili indeks telesne mase, starši pa so morali izpolniti vprašalnik, s katerim so raziskovalci ugotavljali, kako zelo pod stresom so. Starši so morali odgovoriti, kako pogosto so se v zadnjem mesecu znašli v situaciji, ko niso mogli nadzorovati stvari v svojem življenju in so jim zato stvari ušle izpod nadzora.

Raziskovalci so prišli do jasnega spoznanja, da sta stres in debelost močno povezana. Ko so starši pod stresom, spremenijo svoje vedenje, zaradi česar je doma na voljo več nezdrave hrane, prav tako pa se zanemarja tudi gibanje.

Stres, ki ga doživljajo starši, je stresen tudi za otroke, zaradi česar ti jedo več in se manj gibljejo. Pri nekaterih otrocih stres povzroči tudi dejanske biološke spremembe, ki vodijo v pridobivanje odvečnih kilogramov.

Raziskovalcem se zdi pomembno to problematiko obravnavati celostno, torej se osredotočiti na to, kako celotni družini zagotoviti potrebno podporo v stresnih situacijah.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net