Tekmovalnost med sorojenci: Kako poskrbeti za boljše odnose med otroki

Tekmovalnost med sorojenci: Kako poskrbeti za boljše odnose med otroki

Tekmovalnost med sorojenci se začne že zgodaj. Pomembno je, da starši razumejo, zakaj pride do tekmovalnosti, prav tako pa je prav, da svoje otroke spodbujajo, da med sabo gradijo zdrave odnose.

Če imate otroke, potem veste, da je včasih ohranjanje miru med družinskimi člani kar velik izziv. V enem trenutku se otroci med sabo odlično razumejo, že v naslednjem se na smrt skregajo. Pomembno je, da veste, kdaj in kako posredovati, saj to vpliva na odnose med sorojenci.

Kaj povzroči tekmovalnost med sorojenci?

Tekmovalnost med sorojenci se navadno razvije takrat, kadar sorojenci tekmujejo za ljubezen in naklonjenost svojih staršev. Nekateri znaki tekmovalnosti med sorojenci so pretepanje, žaljenje, nenehni prepiri in otročje vedenje. Otroci te vedenjske vzorce pogosto razvijejo po rojstvu novega družinskega člana. Prav tako do tekmovalnosti lahko pride vsakič, ko je kateri od otrok deležen večje pozornosti.

Kaj vpliva na to, kako dobro se sorojenci razumejo med sabo?

Tekmovalnost med sorojenci je sicer naraven del procesa odraščanja, na to, kako dobro se vaši otroci med seboj razumejo, pa vpliva veliko dejavnikov, vključno s starostjo, spolom, osebnostnimi lastnostmi, pa tudi velikostjo družine.

Nekaj primerov:

 • Otroci, ki so rojeni eden za drugim, pogosteje tekmujejo med sabo kot pa otroci, med katerimi je večja starostna razlika.
 • Otroci istega spola imajo načeloma več skupnih interesov, a je lahko hkrati med njimi prisotno večje tekmovanje.
 • Otroci, ki so rojeni med dvema sorojencema, pogosto ne dobijo take pozornosti, kot jo morda dobita najstarejši in najmlajši otrok, zato se pogosto počutijo prikrajšane.
 • Otroci, katerih starši so ločeni, lahko tekmujejo za pozornost starša, s katerim živijo, še posebej takrat, kadar dobijo tudi polbrate/polsestre.

Z odraščanjem se spreminjajo tudi odnosi med sorojenci. Mlajši otroci med sabo najpogosteje obračunavajo kar fizično, medtem ko gre pri starejših otrocih za besedne dvoboje. Trenja med sorojenci so najbolj izrazita med 8. in 12. letom, ko otroci postanejo telesno močnejši in že razvijajo svoje mnenje. Ko najstniki postanejo bolj neodvisni, preživljajo vse manj časa z družino in mlajšimi sorojenci. To sicer zmanjša pričkanje med njimi, hkrati pa mlajši sorojenci to težko sprejmejo.  

Kaj lahko starši naredijo za boljše odnose med sorojenci?

Vsi sorojenci se kdaj pretepajo ali dražijo en drugega. Vsekakor pa lahko tudi starši poskrbijo za boljše in bolj zdrave odnose med njihovimi otroki.

 • Spoštujte potrebe čisto vsakega otroka. Med otroki ne delajte razlik, ampak spoštujte potrebe čisto vsakega od njih. Namesto da obema otrokoma kupite enaki darili, samo zato, da se ne bi prepirala, raje vsakemu, glede na njegove želje in potrebe, kupite svoje darilo.

 

 • Izogibajte se primerjavam. Če med sabo primerjate njihove sposobnosti, lahko to zelo prizadene otroke in vpliva na njihovo samozavest. Popolnoma naravno je, da opazite določene razlike med otroki, zato pa se izogibajte razpravljanja o tem pred njimi. Ko pohvalite otroka, se osredotočite na njegovo ali njeno dejanje oziroma dosežek. Ne primerjajte ga/je z brati oziroma sestrami.

 

 • Postavite jasna pravila. Pomembno je, da vaši otroci razumejo, kaj je sprejemljivo in kaj ne – tudi v vedenju eden do drugega. Prav tako morajo vedeti, kakšne so posledice neprimernega vedenja.

 

 • Ne spuščajte se v prepire med sorojenci. Otroke spodbujajte, da sami zgladijo spore med sabo in se vanje ne vmešavajte. Kadar morate kaznovati katerega od otrok, tega ne počnite pred drugimi sorojenci, saj ga na tak način lahko zelo osramotite in ga spravite v neprijeten položaj. Če je le mogoče, se z vsakim otrokom na samem pogovorite in njegovem/njenem neprimernem vedenju.

 

 • Predvidite težave. Če otroci ne znajo med sabo rešiti spora ali se ves čas prerekajo zaradi iste stvari, jim lahko pomagate s svojim predlogom, kako naj rešijo spor. Če mlajši otrok s starejšimi sorejenci noče deliti stvari, jim predlagajte, naj se igrajo vsak s svojo igračo ali pa jih vključite v aktivnosti, ki ne zahtevajo veliko sodelovanja. Če se otroci ves čas prerekajo o tem, kdo bo gledal televizijo ali uporabljal računalnik, je prav, da jim pomagate sestaviti tedenski razpored. Prav tako jim pojasnite, kakšne so posledice, če se razporeda ne bodo držali.

 

 • Prisluhnite svojim otrokom. Imeti brate ali sestre je lahko za marsikaterega otroka zelo težko. Pomembno je, da prisluhnete njihovi stiski. Če imate tudi vi brata ali sestro, lahko otroku poveste svoje izkušnje in z njim delite težave, s katerimi ste se v otroštvu srečevali vi. Prav tako redno rešujte spore med sorojenci in spodbujajte zdrave medosebne odnose.

 

 • Spodbujate primerno vedenje. Kadar vidite, kako lepo se otroci igrajo skupaj, jih pohvalite.

 

 • Pokažite jim veliko ljubezni. Z otroki preživite čim več časa. Vsakemu posebej namenite nekaj svojega časa in z njim/njo počnite stvari, ki ga/jo še posebej zanimajo. Svojim otrokom dajajte čim več ljubezni in jim čim večkrat povejte, kako radi jih imate ter da se lahko vedno obrnejo na vas.

 

Vir: Mayo Clinic l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Da bodo vaši otroci znali sodelovati med seboj

Tekmovalnost med sorojenci se začne že zgodaj. Pomembno je, da starši razumejo, zakaj pride do tekmovalnosti, prav tako pa je prav, da svoje otroke...