Težave z zanositvijo lahko nemalokrat vodijo tudi do razpada partnerske zveze

Težave z zanositvijo lahko nemalokrat vodijo tudi do razpada partnerske zveze

V današnjem času se s težavami s plodnostjo soočajo številni pari. Danska raziskava je pokazala, da težave s plodnostjo močno vplivajo tudi na samo partnersko zvezo – pari, ki jim je po letih poskušanja vendar uspelo, bolj verjetno ostanejo skupaj. In obratno – ženske, ki jim po letih poskušanja ne uspe zanositi, pogosteje končajo zvezo s partnerjem.

Raziskovalci so pare spremljali 12 let in ugotovili, da v tem času 27 % žensk ni več živelo z njihovim partnerjem, če jim v tem času ni uspelo zanositi.

Težave s plodnostjo puščajo tako telesne kot duševne posledice na obeh partnerjih, vendar vse skupaj ženske prizadene še nekoliko bolj. Težave s plodnostjo negativno vplivajo na kakovost življenje ter v odnosu povzročajo stres, anksioznost in depresijo.

Obstajajo tudi raziskave, ki kažejo, da pa težave s plodnostjo partnerja le še bolj zbližajo.

Dr. Trille Kristina Kjaer pravi, da pretekle študije kažejo, da lahko težave s plodnostjo med partnerjema povzročijo številne težave, zaradi česar lahko v najslabšem primeru pride do razhoda ali ločitve. »V naši raziskavi smo hoteli odkriti, ali ženske, ki jim po letih poskušanja ne uspe zanositi, ostanejo v zvezi ali jo končajo,« pojasnjuje raziskovalka.

V raziskavi, ki je potekala med leti 1990 in 2006 je sodelovalo 47515 žensk, ki so imele težave s plodnostjo. Ženske so bile v poprečju stare 32 let, raziskovalci pa so vsako od njih spremljali v poprečju sedem let. 57 odstotkov žensk je uspelo zanositi, 43 odstotkom pa to žal ni uspelo.

Raziskovalci so ugotovili, da so se ženske, ki niso uspele zanositi, pogosteje odločile, da prekinejo zvezo kot pa tiste, ki so zanosile. Kot pojasnjuje dr. Trille Kristina Kjaer, njihova raziskava kaže na to, kako zelo težave s plodnostjo vplivajo na samo partnersko zvezo. Zdaj se bodo raziskovalci začeli ukvarjati še s tem, kako pa težave s plodnostjo sicer vplivajo na kakovost partnerske zveze.

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Motnje hranjenja povezave s težavami s plodnostjo

V današnjem času se s težavami s plodnostjo soočajo številni pari. Danska raziskava je pokazala, da težave s plodnostjo močno vplivajo...

Težko se je zavedati, kakšna je teža neplodnosti

V današnjem času se s težavami s plodnostjo soočajo številni pari. Danska raziskava je pokazala, da težave s plodnostjo močno vplivajo...