Tveganje za razvoj duševne bolezni povezano (tudi) z očetovo starostjo

Tveganje za razvoj duševne bolezni povezano (tudi) z očetovo starostjo

Že dolgo velja, da starost matere pomembno vpliva na duševno zdravje otrok, vendar pa se le redki zavedajo, da na duševno zdravje potomcev vpliva tudi starost očeta.

Do teh ugotovitev so pred časom prišli danski raziskovalci, ki so dokazali, da so otroci starejših očetov bolj dovzetni za razvoj duševnih bolezni. Raziskovalci so tako od leta 1955 pa do leta 2007 opazovali ljudi z različnimi duševnimi motnjami – od shizofrenije, razpoloženjskih motenj, motenj hranjenja, osebnostnih motenj …

Ugotovili so, da je tveganje za razvoj avtizma in shizofrenije močno povezano s starostjo očeta – tveganje je veliko večje, če je bil oče star 29 let ali več. Seveda se raziskovalci zavedajo, da na povezavo med starostjo straršev in tveganjem za razvoj duševne motnje pri potomcih vpliva še kopica drugih dejavnikov.

Raziskovalci so med drugim potrdili tudi, da je tveganje za razvoj različnih duševnih motenj povezano tudi z zlorabo različnih substanc pri materi. Prav tako naj bi bili otroci najstniških mater podvrženi večjemu tveganju za razvoj duševnih motenj.

Raziskovalci poudarjajo, da tudi moškim tiktaka biološka ura. Pozneje, ko se moški odločijo imeti otroke, večje je tveganje, da bodo slednji zboleli za katero od duševnih motenj.

 

Vir: Psyh Central News l Foto: Freedigitalphotos.net