Uporaba alternativnih metod zdravljenja pri otrocih z avtizmom

Uporaba alternativnih metod zdravljenja pri otrocih z avtizmom

Raziskava, ki so jo opravili kalifornijski raziskovalci, je pokazala, da v primeru avtizma in drugih razvojnih motenj številni starši pomoč poiščejo v alternativnih metodah. Raziskovalci še ugotavljajo, da gre v večini primerov za starše z višjimi prihodki in višjo stopnjo izobrazbe.

Alternativni pristopi vključujejo tako meditacijo in molitev, homeopatske pripravke in različne alternativne metode prehranjevanja. Številni pristopi naj bi zdravili cel spekter simptomov, ki naj ne bi bili neposredno povezani z otrokovimi nevrološko-razvojnimi motnjami, kot so na primer razdražljivost, hiperaktivnost, gastrointestinalne težave in težave s spanjem.

V raziskavo je bilo vključenih skoraj 600 otrok, starih med 2 in 5 let z avtizmom in drugimi razvojnimi težavami – 453 jih je imelo avtizem, 125 pa druge razvojne težave.

Skoraj 7 % otrok je uživalo prehrano brez glutena ali mleka in mlečnih izdelkov, še posebej tisti, ki so jih pestile različne gastrointestinalne težave. Raziskovalci so sicer zadovoljni, da so se starši v večini primerov odločali za varne alternativne metode, vseeno pa je bilo približno 4 % otrok deležnih metod, za katere raziskovalci menijo, da niso najbolj varne oziroma da so celo škodljive. Šlo je za uporabo različnih antimikotičnih zdravil, terapijo s keliranjem in injekcije z vitaminom B12.

Strokovnjaki poudarjajo, kako zelo pomembno je, da pediatri prevzamejo bolj aktivno vlogo pri obravnavi tovrstnih motenj ter so staršem na voljo za nasvete glede različnih alternativnih metod zdravljenja. Zavedati se morajo, da v takem primeru starši poskusijo vse, da bi pomagali svojemu otroku, vendar pa pogosto nimajo dovolj znanja in informacij in tu nastopi pediater, ki jim mora dati čim več verodostojnih informacij oziroma jih opozoriti na tveganja, povezana z določeno alternativo metodo.

 

Vir: Psych Central News l Foto:sxc.hu