V iskanju ravnovesja v življenju

V iskanju ravnovesja v življenju

V življenju gre vedno za iskanje ravnovesja. Predstavljajte si vrvohodca v cirkusu. Njegov namen je uspešno priti z enega konca vrvi na drugega. Vsak korak je zanj poseben izziv.

In v  življenju je podobno - ves se poskušamo premikati naprej ter tako živeti svoje vrednote in uresničevati svoje cilje, hkrati pa ohranjati ravnovesje na vseh področjih.

 

Če katerokoli področje našega življenja od nas zahteva preveč energije, sčasoma zagotovo začnejo trpeti druga področja. In to nas vrže iz tira - tako se kar naenkrat ne moremo več premakniti naprej. Moramo se soočiti s področji, ki nam jemljejo preveč energije in vanje vnesti spremembe, ki so potrebne za to, da se v našem življenju spet vzpostavi želeno ravnovesje.

Pomembno je, da razumemo, da moramo to pot prehoditi sami in da nam drugi pri tem ne morejo pomagati. Nihče ne more misliti, dihati, čutiti, videti, izkusiti, ljubiti ali umreti namesto nas. Od nas je odvisno, kako bomo uravnovesili vsa področja svojega življenja.

Je mogoče živeti uravnoteženo življenje? Ali se moramo preprosto sprijazniti, da bo neko področje od nas vedno zahtevalo (pre)več energije?

Ocenite svoje trenutno življenje.

Prvi korak do sprememb v življenju je, da pogledamo vase - prav taki, kot smo. Ste telesno izčrpani, ne veste, kako naprej, morda nimate prav socialne mreže? Bi zase lahko rekli, da ste deloholik? Se vam zdi, da nimate začrtane neke prave poti in v življenju ne najdete več smisla?

Sprejmite zavestno odločitev, da boste v svoje življenje vnesli več ravnovesja.

To, da sprejmete resničnost tako, kot je, je zagotovo še en pomemben korak k bolj uravnoteženemu življenju. Ko dosežemo ravnovesje v življenju, nam to omogoči, da dosežemo svoje cilje in najdemo resnični smisel v življenju, hkrati pa ob tem doživljamo manj stresa. Pomembno je, da je vaša odločitev za spremembo zavestna. Začnite zdaj.

Zavežite se svoji odločitvi.

Veliko odločitev, obljub in namer hitro odide v pozabo. Taki smo pač ljudje. Se spomnite vseh novoletnih zaobljub? Verjetno ne.

Če svoje obljube in odločitve osvežujemo čisto vsak dan, tako dosežemo, da se začnejo dogajati postopoma, hkrati pa se tako izognemo nerealnim pričakovanjem, da se bo nekaj zgodilo čez noč.

Na čisto vsakem področju si postavite cilje.

Na vseh življenjskih področjih si postavite realne cilje, pri tem pa imejte v mislih, da je vaš končni cilj ravnovesje v življenju. Pri postavljanju ciljev morate pokriti vsa področja: odnose, telesno zdravje, duševno zdravje, psihološki razvoj, kariero, finance ...      

Bodite pripravljeni tvegati

Če boste pripravljeni tvegati, se vam bo to lahko hitro obrestovalo. Ne bo se spremenilo le vaše življenje, ampak boste imeli več energije in zavedanja, kaj resnično šteje v življenju. Zavedajte se, da je ravnovesje v življenju ključnega pomena, zato vedite, da so vsi tvegani koraki in z njimi povezane spremembe tega vredni.

Vsak dan si vzemite čas in ocenite svoje življenje.

Nihče ne ve prav dobro, ali je na pravi poti ali ne, zato je vedno treba redno spremljati svoje življenje. Ne mislite, da sprejetih odločitev ne morete nikoli več spremeniti. Če mislite, da nekaj ne deluje, potem je treba nekaj spremeniti. Zato je zelo pomembno, da si vsak dan vzamete čas zase, meditirate, se sproščate in si dovolite vpogleda vase.