Zakaj odpovedovanje ne prinaša dolgoročnih rezultatov

Zakaj odpovedovanje ne prinaša dolgoročnih rezultatov

Ko se ljudje lotijo novega načina prehranjevanja, je njihov namen bodisi izgubiti nekaj odvečnih kilogramov oziroma živeti bolj zdravo. Včasih se odločijo za zelo striktne prehranske načrte, s pomočjo katerih nekaj časa dosegajo precej dobre rezultate. Počutijo se bolje, imajo več energije, izgubijo nekaj kilogramov, predvsem pa imajo končno občutek, da lahko nadzorujejo svoje življenje.

Vendar pa se zelo pogosto zgodi, da vsa prizadevanja začnejo padati v vodo. Zakaj?

Dejstvo je, da z odpovedovanjem ne boste mogli živeti na dolgi rok. Ljudje, ki so glede izboljševanja svojega načina prehranjevanja najuspešnejši, se ne odpovedujejo oziroma si ne postavljajo nerazumnih omejitev. Pogosto se zgodi, da čez dan jedo v skladu "s pravili", zvečer, ko se sprostijo, pa jim popustijo tudi zavore in tako pojedo tudi vse, česar načeloma ne bi smeli. In to vodi v začaran krog čustvenega prehranjevanja.

Seveda je popolnoma v redu, če imate pri prehranjevanju nek red, vendar pa zdravo in uravnoteženo prehranjevanje, ki mu posledično sledi tudi normalna telesna masa, temelji na zavestnih odločitvah, ne pa na nekem brezglavem omejevanju in odpovedovanju.

Ljudje, ki jim uspe se izviti iz vrtinca čustvenega prehranjevanja, si dovolijo uživati pestro paleto živil, prav tako pa so zelo fleksibilni glede svojih prehranskih odločitev. Če se kdaj pregrešijo, se zaradi tega ne kaznujejo, ampak si dovolijo uživati v vsakem slehernem grižljaju.