Zakaj pa vi ves čas odlašate?

Zakaj pa vi ves čas odlašate?

Vsak je že kdaj imel težave z odlašanjem. Posvetili se bomo razlogom za prokrastinacijo in vam ponudili možne rešitve.

 

Zakaj ljudje odlašamo?

1. Ni nam všeč določeno delo oziroma aktivnost. Če se vam neka stvar zdi neprijetna, dolgočasna ali zahtevna, boste zagotovo naredili vse, da se ji izognete.

2. Ne znamo si organizirati dela oziroma slabo razporejamo svoj čas. Če si ne postavite prioritet in ne ocenite, koliko časa vam bo neka aktivnost vzela, potem se lahko hitro znajdete v težavah.

3. Zdi se nam, da nikoli ne bomo uspeli priti do konca seznama vseh nalog. Ko pogledate na seznam nalog, ki jih je treba opraviti, se vam zdi, da nikoli ne boste prišli do konca. Ne naložite si preveč, ampak si naložite toliko, kolikor zmorete.

4. Ne verjamemo v svoje sposobnosti. Vsi si želimo, da bi lahko počeli tisto, v čemer smo dobri. Če mislite, da nekaj ne boste opravili dobro, potem obstaja velika verjetnost, da se stvari ne boste želeli niti lotiti.

5. Ne moremo se upreti različnim motilcem. Vpliv sodobne elektronike je večji, kot si upamo priznati. Pametni telefoni, družbena omrežja, video igrice itd. Vse to "odlični" motilci naše pozornosti.

 

Kaj pa perfekcionizem?

Tudi perfekcionizem je lahko vzrok za nenehno odlašanje.

- Strah vas je poraza.

- Strah vas je kritike.

- Preveč se ukvarjate z nepotrebnimi podrobnostmi.  

- Čisto preveč časa porabite za to, da bi bilo nekaj popolno.

- Izgubite kompas in si ne postavite prioritet.

- Ker ne želite izpasti bedasto, se določenih stvari sploh ne lotevate.