Zakaj se nekateri pari ločijo po več desetletij trajajočem zakonu?

Zakaj se nekateri pari ločijo po več desetletij trajajočem zakonu?

Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in njegova žena Tipper sta vedno delovala kot zgleden par in ko sta oznanila, da se po 40 letih zakona razhajata, je bila javnost zelo presenečena.

Robert Levenson, psiholog z Univerze Berkley v Kaliforniji, ki se posveča prav raziskovanju zakona, pravi, da je vsak zakon zgodba zase, vseeno pa je ločitev po 40 letih zakona nenavadna. Dodaja, da se večina parov loči po začetnih letih zakonske zveze.

Zakon se znajde v težavah, ko se partnerja ne moreta prilagoditi na spremembe v njunem razmerju. Dr. Lavenson pravi, da je še posebej občutljiv čas, ko se zakoncema rodi prvi otrok. Gospodinjska opravila, finančno stanje in vzgoja otroka lahko predstavljajo prevelik zalogaj. Razveze v tem času so posledica nakopičene jeze in hudih prepirov.

Če pa par skupaj premaga težave, to okrepi njuno zvezo. Lavenson dodaja, da pari v srednjih letih pogosto povejo, da je njihov zakon zdaj, ko so otroci odrasli in odšli od doma, veliko boljši. »V tem času veliko parov nekako obnovi svojo zvezo,« še pravi Lavenson. Dr. Terri Orbuch, psihologinja na Univerzi v Michiganu pojasnjuje, da so ljudje pogosto srečnejši po 35 letih zakona kot pa so bili takrat, ko so se poročili.

Al Gore in njegova žena sta kot vzrok za razhod navedla nepremostljive razlike. Dr. Orbuch pravi, da gre za zelo pogost razlog za ločitev v srednjih letih. Zveza se znajde v neki rutini. Zakonca si pozabita izkazovati spoštovanje in hvaležnost, da se imata, to pa oba partnerja vodi do frustracij in osamljenosti. Dr. Orbuch je s svojimi kolegi opravila raziskavo, v kateri se je pokazalo, da je možnost, da se bodo zakoni, kjer mož ne občuti, da ga žena spoštuje, končali, kar dvakrat večja. Razveze v tem življenjskem obdobju zaznamujeta hladen odnos in odtujenost. Kot še pojasnjuje dr. Orbuch se začne pri drobnih stvareh. Žal pa se težave začnejo kopičiti in postajajo vedno večje in večje.

Partnerja lahko te težave rešita z jasno komunikacijo ter tako, da se naučita, kako se boriti in se odkrito pogovorita glede njunih pričakovanj v zvezi. Če se želita zakonca izogniti dolgčasu v njuni zvezi, se morata oba potruditi in delati za to. »Ni treba veliko, lahko gresta na večerjo v restavracijo, kjer še nista bila ali pa se odpravita na izlet v neznano,« dodaja psihologinja.

 »Srečni pari, ki so skupaj tudi po dolgih letih, so nekaj vložili v zvezo. Vsake toliko časa so malce prevetrili rutino,« sklene dr. Terri Orbuch.

Vir: Live Science l Foto:Freedigitalphotos.net

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Srečen zakon pozitivno vpliva na zdravje partnerjev

Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in njegova žena Tipper sta vedno delovala kot zgleden par in ko sta oznanila, da se po 40 letih zakona...

Imate občutek, da ste ujeti v svoji zvezi?

Nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore in njegova žena Tipper sta vedno delovala kot zgleden par in ko sta oznanila, da se po 40 letih zakona...