Zakaj se počutimo krive?

Zakaj se počutimo krive?

Občutek krivde je tisto čustvo, ki ga doživljamo, ko se nam zdi, da smo storili nekaj narobe. Ob doživljanju krivde nam je neprijetno in si pogosto želimo, da bi lahko situacijo nekako popravili. Doživljamo jo takrat, kadar verjamemo, da smo kršili nek svoj notranji moralni standard. Morda občutimo krivdo, kadar pojemo preveč čokolade, kadar dlje časa ne pokličemo svojih staršev, odlašamo s pospravljanjem ali kadar neprimerno odreagiramo. Doživljamo jo torej, kadar smo storili nekaj, česar ne bi smeli oz. nismo storili nekaj, kar naj bi. Občutek krivde je neke vrste naš notranji kompas, s katerim uravnavamo svoje vedenje. Ko po svoji oceni nismo ravnali prav, nas na to opozori in nam omogoči, da storjeno popravimo, v kolikor je to možno.

Doživljanje krivde je torej povsem normalno in ima svoj namen. Večina ljudi občutek krivde razvije tekom socialnega razvoja v otroštvu. Nekateri krivdo doživljajo pogosteje kot drugi. Nekateri ljudje, kot so recimo kronični odvisniki ali zločinci, pa krivdo doživljajo redkeje. Del njihovih možganov, ki sodeluje pri oblikovanju občutka krivde, je pri njih aktiven v manjši meri. Četudi se morda zavedajo posledic nekaterih svojih dejanj, krivde ne doživljajo v tako veliki meri, kot bi jo morda kdo drug.

 

Krivda preživelega

Obstaja tudi posebna oblika krivde, ki se imenuje krivda preživelega. Doživljajo jo nekateri ljudje, ki so se znašli v težkih, življenjsko ogrožujočih situacijah ter se rešili, medtem ko drugi, prisotni v isti situaciji, niso preživeli. Pogosto gre za situacije, kot so naravne nesreče, vojna, hude bolezni, prometne nesreče in podobno. Prisotna je lahko tudi pri tistih, pri katerih je bližnja oseba storila samomor. Osebe s krivdo preživelega, se pogosto sprašujejo, zakaj so ravno oni preživeli in ne druga oseba ter imajo lahko občutek, da ni preživela 'prava' oseba. Za osebe, ki doživljajo krivdo preživelega, je pomembno, da stopijo v stik z nekom, s katerim lahko o tem govorijo in ki jim nudi strokovno podporo.

 

V naslednjem prispevku v okviru teme občutkov krivde si boste lahko prebrali, kaj je zdrava in kaj nezdrava oblika krivde.

 

Foto: Freedigitalphotos.net