Zakaj si neustavljivo želimo določeno hrano?

Zakaj si neustavljivo želimo določeno hrano?

Neustavljiva želja po točno določeni hrani naj bi bila povezana z nekim pomanjkanjem, pogosto pa hrana nudi tudi tolažbo, nagrado ali pa nadomesti druge čustvene potrebe. To neustavljivo hrepenenje ima popolnoma biološko osnovo. Tako hrana kot vsi ostali užitki (glasba, spolnost, droge, …) delujejo na dopaminske receptorje, ki sodelujejo pri procesu nagrajevanja. Ko jemo, še posebej če gre za slaščice, naj bi to na naše možgane vplivalo podobno, kot če bi vzeli drogo. Za tem, zakaj si želimo točno določeno vrsto hrane, je veliko teorij.

Neustavljiva želja po določeni vrsti hrani naj bi bila po eni teoriji povezana s potrebo po večjih energijskih potrebah naših prednikov. Precej raziskav je dokazalo, da naša duševnost deluje tako, da išče tisto, za kar misli, da naše telo potrebuje. Ko zadovoljimo določeno potrebo, pa ni važno, če je bila potrebna ali ne, nas preplavi naravno občutje evforije. Naša duševnost začne potem povezovati »nagrado« dopamina in serotonina z določeno hrano.   

Sčasoma bomo svoje možgane naučili, da nam določena okusna hrana na hitro dvigne razpoloženje, poleg tega pa bomo ob pomanjkanju doživljali prave čustvene bolečine oziroma imeli neustavljivo željo po tisti hrani. Dr. David Kessler pravi, da ko enkrat pojemo hrano, po kateri tako hrepenimo, naše telo sprosti večje količine opioidov. Zaradi njih se po tem, ko potešimo svojo (čustveno) lakoto, počutimo tako sproščene in mirne.

Ko naša duševnost enkrat začne povezovati užitek z določeno (sladko ali slano) hrano, pride do te tako zelo poznane neustavljive želje po določeni hrani. Ta povezava v naših možganih je zelo močna in že zaradi slike ali vonja sveže pečenih čokoladnih piškotov nas lahko popade želja po tej hrani. Naše možgane pa je kljub vsemu mogoče reprogramirati – naloga je težka, ni pa nemogoča, še posebej, če poznamo mehanizme, ki delujejo v ozadju.

Pomembno je, da se zavedamo, da je hrana naša osnovna dejavnost. Za tem se lahko skriva veliko zakoreninjenih vzorcev – v otroštvu smo na primer vedno, ko smo bili žalostni, dobili čokoladni piškot. Neustavljiva želja po določeni hrani ima lahko tudi čisto prenesen pomen. Hrano na primer enačimo z ljubeznijo. Pogosto se niti ne zavedamo, da določeno hrano povezujemo z ljubeznijo, ugodjem, nagrado. Zato se naslednjič, ko boste v usta nesli tisti slastni čokoladni piškot, vprašajte, kaj vam pravzaprav pomeni.

 

Vir: Psychology Today l Foto: sxc.hu

Kategorije

Rubrike

Preberite še

Po hitri hrani lahko hlepimo tudi zaradi pomanjkanja spanca

Neustavljiva želja po točno določeni hrani naj bi bila povezana z nekim pomanjkanjem, pogosto pa hrana nudi tudi tolažbo, nagrado ali pa nadomesti druge...