Zdravi in srečni tudi v zrelih letih

Zdravi in srečni tudi v zrelih letih

Vsi se staramo, pa če si to priznamo ali pa ne. Veliko ljudi se staranja boji. Z malo truda lahko poskrbite, da bodo zrela leta prijetna, vi pa boste prekipevali od zdravja in dobrega razpoloženja. Naj bo starost za vas priložnost in možnost za nov začetek.

Na žalost so stereotipi, povezani s starostjo in staranjem, še vedno močno prisotni. A starost še zdaleč ni več čas, ko ljudje le še čakamo, kdaj se bo naše življenje izteklo. Staranje je naraven proces in to obdobje je lahko eno najlepših v vašem življenju. Z nekaj preprostimi koraki lahko poskrbite, da boste tudi vi v zrelih letih zdravi, srečni in polni energije.

1. Tudi v zrelih letih ostanite telesno aktivni. Gibanju vsak dan namenite vsaj pol ure svojega časa. Aerobni športi, kot so hoja, kolesarjenje, plavanje ali tek, ohranjajo vaše možgane v dobri kondiciji. Po drugi strani pa je trening za moč tisti, ki skrbi za močne kosti in mišice.

2. Skrbite za možgansko telovadbo. Nikar ne zanemarjajte miselnih dejavnosti in se nikoli ne nehajte učiti. Ves čas iščite priložnosti za to, da trenirate svoje možgane.

3. Živite zdravo. Skrbite za primerno telesno maso, vaša prehrana naj bo zdrava in uravnotežena (jejte manjše obroke in bodite zmerni pri uživanju alkohola), prav tako pa je pomembno, da spite dovolj.

4. Bodite družabni. Negujte in ohranjajte odnose s svojim partnerjem, družino, prijatelji in sosedi. Ostanite aktivni član svoje skupnosti.

5. Gojite pozitivna čustva. Pomembno je, da vzpostavite pozitiven odnos do svojega telesa, svojega duševnega zdravja in na splošno do sveta okoli vas. Pomembno je, da sprejmete svojo starost in ste ponosni na svoja leta.

6. Zanemarite nepomembne stvari. Ne obremenjujte se z malenkostmi. Prepustite se toku in ne pozabite na to, kaj je tisto, kar v življenju res šteje.

7. Postavite si cilje in prevzemite nadzor nad svojim življenjem. Pomembno je, da imamo cilje ter da se po svojih najboljših močeh trudimo, da jih dosežemo. Na ta način namreč ohranjamo nadzor nad svojim življenjem.

8. Zmanjšajte stres. Stres se pogosto naseli v nas, mi pa tega še opazimo ne. Potrudite se in poskrbite za to, da bo vaše življenje čim manj stresno. Včasih je na svet treba pogledati tudi skozi rožnata očala.

9. Skrbite za redne zdravstvene preglede. Verjetno se strinjate, da je bolje preprečevati kot zdraviti. Številne bolezni je mogoče preprečiti z rednimi zdravniškimi pregledi.

10. Nikoli ni prepozno za zdrave odločitve. Življenje je potovanje, zato uživajte v njem in ga zares izkoristite.

 

Vir: American Psychological Association l Foto: Freedigitalphotos.net