Zloraba anabolnih steroidov in duševne motnje

Zloraba anabolnih steroidov in duševne motnje

Raziskava, v kateri so sodelovali vrhunski športniki, je pokazala povezavo med uporabo anabolnih-androgenih steroidov in poznejših težav v duševnem zdravju. Izsledki raziskave, ki so jo opravili na Univerzi v Gothenburgu, so bili objavljeni v strokovni reviji British Journal of Sports Medicine.

Raziskovalci so v raziskavo vključili 700 bivših vrhunskih rokoborcev, dvigovalcev uteži in metalcev diska, ki so na najvišji ravni tekmovali med leti 1960 in 1979.  20 % sodelujočih v raziskavi je priznalo, da so v času svoje aktivne tekmovalne kariere uporabljali tudi steroide. Glavni namen raziskave je bilo ugotoviti povezano med anabolnimi-androgenimi steroidi in težavami v duševnem zdravju.

Kot pojasnjuje dr. Claudia Fahlke, so rezultati raziskave pokazali jasno povezavo med uporabo anabolnih steroidov in težavami v duševnem zdravju. Tisti, ki so imeli izkušnje z uporabo prepovedanih snovi, so bili v večjem deležu zdravljeni za depresijo, imeli so težave s koncentracijo in agresivnim vedenjem.

Raziskovalci so prav tako ugotovili, da so nekdanji uporabniki anabolnih steroidov pogosteje zlorabljali druge prepovedane droge in alkohol.

Kljub temu še vedno ni jasno, ali so steroidi tisti, ki so izzvali določene težave v duševnem zdravju ali so težave v duševnem zdravju pravzaprav tiste, zaradi katerih so športniki posegli po nedovoljenih sredstvih.

 »Kar nam je kljub vsemu uspelo dokazati, je to, da so psihiatrični simptomi z uporabo steroidov in drugih drog le še močneje izraženi,« pravi dr. Fahlke.

Raziskovalka še dodaja, kako zelo pomembna so prizadevanja protidopinških komisij, tako v športu, kot izven njega.

 

Vir: Psych Central News l Foto: Freedigitalphotos.net