Duševne motnje pogostejše med žrtvami nasilja v družini

Duševne motnje pogostejše med žrtvami nasilja v družini

Ljudje, ki trpijo zaradi duševnih motenj, naj bi pogosteje doživljali nasilje v družini.

Večina preteklih raziskav se je večinoma osredotočala le na povezavo med depresijo in izkušnjo nasilja v domačem okolju, raziskava, opravljena na Inštitutu za psihiatrijo na Univerzi v Bristolu, pa je vključila več različnih duševnih motenj pri obeh spolih. Raziskovalci so analizirali podatke 41 različnih študij, opravljenih po vsem svetu.

V primerjavi z zdravimi ženskami so ženske z depresijo kar 2,5-krat pogosteje doživele nasilje v družini v odrasli dobi. Ženske z motnjami anksioznosti so družinsko nasilje izkusile kar 3,5-krat pogosteje, ženski, ki so trpele za posttravmatskim sindromom pa kar 7-krat pogosteje kot zdrave ženske. Ženske z drugimi oblikami duševnih motenj, kot so obsesivno-kompulzivna motnja, motnje hranjenja, shizofrenija in bipolarna motnja so ravno tako v veliko primerih doživele kakršnokoli obliko nasilja v družini.

Tudi moški z naštetimi duševnimi motnjami so bili pogosteje izpostavljeni nasilju v družini, a je koeficient pri njih manjši kot pri ženskah, kar pomeni, da moški redkeje doživljajo pogoste epizode nasilja v družini.

Prof. dr. Louise Howard z Inštituta za psihiatrijo pojasnjuje, da so po njihovih ugotovitvah tako ženske kot moški, ki so doživeli (ali doživljajo) nasilje v družini, izpostavljeni večjemu tveganju za to, da se pri njih razvije katera od duševnih motenj. »Podatki kažejo sledeče: Nasilje v družini lahko pogosto vodi do pojava različnih težav v duševnem zdravju in ljudje, ki so doživeli nasilje v družini, torej pogosteje razvijejo katero od duševnih motenj,« pravi dr. Howard.

Dr. Louise Howard upa, da bo ta analiza spodbudila strokovnjake in splošno družbo k večjemu zavedanju o negativnih posledicah družinskega nasilja: »Želimo si, da bi ta analiza spodbudila stroko, da bo začela obravnavi duševnega zdravja pri žrtvah nasilja v družini začela namenjati večjo pozornost.«

V Veliki Britaniji naj bi po podatkih nacionalne raziskave o nasilju v družini 27 % žensk in 17 % moških že doživelo katero od oblik nasilja v družinskem okolju, so pa ženske na splošno doživljale hujšo in dlje časa trajajočo obliko nasilja kot moški.

Terapevti in ostali strokovnjaki, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, se morajo začeti zavedati, da je povezava med nasiljem v družini in potencialnimi težavami v duševnem zdravju velika in da je treba žrtvam nasilja v družini zagotoviti tudi ustrezno psihosocialno podporo.

 

Vir: Psych Central Newsl Foto: Freedigitalphotos.net