Simptomi

Depresija

Depresija

Depresija ne izbira med spoloma, starostjo, izobrazbo ali družbenim statusom – zboli lahko vsak, zato depresija nikakor ni znak posameznikove osebne šibkosti. Ta motnja prizadene tako mentalno kot telesno počutje posameznika.

Anksioznost

Anksioznost

Tesnoba ali anksioznost je neprijetno čustvo, izraženo s telesnimi in vedenjskimi spremembami, značilnimi za stres. Anksioznost se lahko začne nenadno ali pa se razvija postopoma. Lahko gre za kratkotrajno in relativno šibko anksiozno epizodo ali pa za panični napad.

Stres

Stres

Stres lahko sprožijo negativni ali pozitivni dogodki, ki posameznika vržejo iz ravnotežja. Stres je fiziološki, psihološki in vedenjski odgovor posameznika bodisi na pozitiven ali negativen dražljaj, ki kakorkoli zamaje njegovo ravnotežje.

Sezonska motnja razpoloženja

Depresija

Sezonska motnja razpoloženja naj bi bila neke vrste depresija, ki nas prizadene v določenem delu leta. Strokovnjaki menijo, da sezonsko motnjo razpoloženja povzroča predvsem pomanjkanje dnevne svetlobe in s tem posledično vitamina D.

Shizofrenija

Shizofrenija

Shizofrenija je možganska motnja, za katero so značilni različni simptomi, ki lahko močno vplivajo na posameznikovo razmišljanje in delovanje. Gre za dolgotrajno, ponavljajočo se motnjo – nekateri simptomi sčasoma poniknejo in se potem spet pojavijo.

1